Miért is akarnék VELED lenni?

 

Most megnézzük, hogyan tudod a magad javára fordítani, hogy a párodnak is önmaga a legfontosabb. (Ahogy azt az előző blogbejegyzésben ígértem). A párkapcsolati vitáinkban többnyire nem vesszük figyelembe, hogy végső soron a partnerünk is önmagának akar jót. Nem azért nem érti a problémánkat, mert egy érzéketlen tuskó. Hanem mert ő is az egészet a maga szemszögéből nézi (ahogy mi is). Úgy van vele, hogy ha neki rossz, akkor minden rossz, ha neki jó, akkor ő is hajlandó jópofán állni a dolgainkhoz. És ez –bármily meglepő- sokat segít a konfliktuskezelésben. Rá akarom venni a másikat valamire? El kell érnem, hogy jól érezze magát velem! Azt kell éreznie, hogy túl sokat veszíthet, ha megtagadja a velem való együttműködést.

Hányszor láttunk már olyan párokat, ahol az egyik fél semmit nem tesz a másik kedvére, és mégis ragaszkodnak hozzá? Nem vállalja fel a kapcsolatot a családja előtt, állandóan lemondja a találkozókat, a behálózotton kívül mindenki tudja, hogy csak szórakozik. Mégis kell. Miért? Mert nyújt valami olyat (pl. szenvedélyt), ami nélkül a másik úgy érzi, hogy nem tud élni! A legabszurdabb dolgokra is hajlandóak vagyunk, ha cserébe azt kapjuk, amire igazán szükségünk van.

Ezért ha azt akarom, hogy a párom a kedvemben járjon, akkor először nem arról készítek listát, hogy nekem mi mindenre lenne szükségem. Hanem hogy neki mivel lágyíthatnám meg a szívét. És ha meglágyítottam, utána jövök én:-). Sok mindent tehetek, de mindenképpen úgy kell a kedvében járnom, ahogy neki jó, abban, ami neki fontos. Itt következik néhány szinte mindenkire jellemző példa (tudom, hogy némelyik banálisnak tűnik, de sajnos nagyon sok pár van, ahol ez sem működik!):

Kedvesnek kell lennem hozzá, jókedvűnek lenni, amikor vele vagyok.

Megdicsérnem, ha tetszik.

Megfőznöm a kedvenc kajáját, vagy elvinni a kedvenc helyére enni.

Megsimogatnom, ahogy szereti.

Ne adj Isten, egy vitában megérteni a szempontjait. (Ha nehezemre esik is.)

Elismerni az erőfeszítéseit. (És nem csak a sajátjaimat hangsúlyozni.)

Mindig jóindulattal értelmezni, amit tesz és mond.

A legnagyobb kiabálás közepén is biztosítani a szerelmemről. (Oké, elismerem. Ez már nem könnyű. De csodát tesz.)

Érdemes a párom személyes érdeklődése szerint „szabni” a szívességek listáját. Mi például a férjemmel évekig vitáztunk a nyaralásokon. Én mindig utazni szerettem volna, ő meg mindig problémázott, hogy most ezért nem jó, vagy azért nem. Aztán rájöttem, hogy kutyabolondként az zavarja, hogy a kutyáit másra kell bíznia. Átgondoltam a dolgot. Életünk egyik legjobb nyaralása volt a következő, amikor egy kis Suzukival, egy óriás Schnauzerrel, egy németjuhász kutyával és egy keverék Sztafival sátraztunk Ausztriában az Alpokban…

Ha látod, hogy a párodnak egyre jobb veled, akkor már te is nyugodtan előállhatsz azzal, hogy: „Drágám, nekem meg attól lenne jó, hogy…” De egy elégedetlen, rosszkedvű embernél követelőzni, nem kecsegtet túl sok sikerrel. Te pedig sikert szeretnél, nem igaz?:-)

Előzetes a következő blogbejegyzésből: Ismerős az, amikor egyikőtök állandóan dirigál a másiknak vezetés közben? Megnézzük, hogy ez a jelenség hogyan alakul ki, és miért fontos, hogy ne vedd át az irányítást a párod felett.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *