Olvasói kérdésre válaszolok:

“Lehet-e megoldás a különköltözés a párkapcsolati problémákra?”lehet-e megoldás a különköltözés

Viszonylag gyakran javasolom az IDEIGLENES szétköltözést a párkapcsolati tanácsadások során. Főként akkor, ha a pár egyik, vagy mindkét tagja már nagyon csalódott, és rendkívül kis esélyt ad az újrakezdés sikerének. (Ez többnyire akkor ütközik akadályba, ha gyerekek is vannak. De van olyan pár, aki megérti a lényegét, és így is megoldja.)  Természetesen ilyenkor a pár rendszeresen találkozik, csak kevésbé kötött keretek között.

Sok mindenre jelenthet megoldást az ideiglenes szétköltözés:
– feloldhatja és átalakíthatja a bemerevedett és kényelmetlenné vált szerepeket a párkapcsolatban;
– a másik hiánya miatt a pár tagjai átérezhetik, hogy mennyire fontos nekik a párjuk, minden rossz emlék ellenére is. Így képesek lehetnek átlépni a sérelmeiken és a negatív érzéseiken;
– visszahozhatja a “randi-érzést”;
– a szenvedély oldaláról gyakran hat serkentőleg;
– mindkét félnek segíthet visszatalálni önmagához, újfajta életvitelt kialakítani, színesebb életet élni, és így érdekesebbé válni a másik számára.
Természetesen a szétköltözés során az is kiderülhet, hogy tényleg jobb külön. Bár az én tanácsadói tapasztalataim szerint ez ritkán alakul így, és többnyire csak ott, ahol teljesen megszűnt már a testi szerelem a pár tagjai között. De ha így alakul, és tényleg jobb külön, akkor itt volt az ideje továbblépni.

Amire nagyon fontos figyelni ilyenkor, hogy:
– az újra összeköltözés ne történjen meg úgy, hogy valódi változások álltak volna be. (Például gyakran van, hogy valamelyik fél nagyon hamar visszahívja a másikat pusztán az egyedüllét miatti félelemből, vagy kényelemből. Ezt nyilván nem mondja ki, de abból lehet tudni, hogy pár héten belül bekövetkezik a visszahívás, majd utána ugyanúgy rengeteg szemrehányást tesz a másiknak, mint korábban.) A változásokat már a különélés alatt kell érezni ahhoz, hogy az újra-összeköltözés megtörténjen.
– az új feladat- és szerepfelosztásokat, elvárásokat SZÓBAN is tisztázni kell egymással még a különélés alatt. Az, hogy magamban azt gondolom, hogy a másik mostantól biztos többet fog segíteni, vagy többet járunk el otthonról, az még nem jelenti azt, hogy a másik is így gondolja. Ezekben meg kell egyezni!

A fentiek tisztázásában, irányításában, helyes mederbe terelésében segít a tanácsadás, amire a különélés ideje alatt a pár tagjai folyamatosan járnak. Ennek során sor kerül a különköltözés okozta stressz csökkentésére, a viszonyok újradefiniálására, a párkapcsolat új alapokra helyezésére.

A “próbakülönélést” meg kell különböztetni a  “látogató párkapcsolattól”, amikor tulajdonképpen nem is szétköltözés van, hanem a pár eleve össze sem költözik. Itt egyfajta “örökké járni fogunk” állapotról van szó. Vagyis ez a kapcsolati mód a randizás időszakát állandósítja. Ez is lehet megfelelő annak, aki erre vágyik. Ennek nyilván az a célja, hogy az együttélés nehézségeit (malomkerékszerűségét) kiiktassa. Viszont nincs benne a tartós kapcsolatban rejlő pálya (család, gyerekek, nagy közös célok, küzdések, eredmények).
A párkapcsolati tanácsadás során látogató párkapcsolat létrehozását nem szoktam javasolni. Erre nem is igazán merült fel eddig igény. A legtöbben szeretnének inkább megtanulni jól együtt élni. Ennek a célnak az érdekében szokott sor kerülni ideiglenes különköltözésre.

Párosan szép napot!