Válási helyzetben segít bírósági hercehurca nélkül, közös megegyezéssel, békésen lebonyolítani a szétválást és mindkét fél érdekeit szem előtt tartva megegyezni tulajdonuk felosztásában és a gyermekkel kapcsolatos vitás kérdésekben.

Nem elég baj a válás? Kell még a pereskedés is?

Ki ragaszkodna az elhúzódó veszekedésekhez, egymás életének megkeserítéséhez, a még jobb esetben is több hónapos bírósági eljáráshoz, a drága ügyvédi költségekhez, ha van ennél jóval egyszerűbb és olcsóbb megoldás is a közös anyagi javak elosztására és a gyermek láthatásának meghatározására? Minek ezt az amúgy is minden fél számára traumatikus helyzetet egy elhúzódó drámává fokozni, ami szinte sosem felejthető sebeket ejt? Ráadásul nincs szükség arra, hogy egy idegen, kívülálló intézmény (a bíróság) döntsön, hiszen egy semleges közvetítő segítségével a váló felek saját maguk köthetik meg az egyezségüket. Egy ilyen eljárásban sokkal gyorsabban és könnyebben el lehet érni, hogy egyik fél se érezze magát a megállapodás vesztesének és kisemmizettnek, hiszen a mediációs eljárás alapja, hogy a megállapodás minden egyes pontja egy közös megegyezés eredménye, nem pedig egy külső személy (bíró) által hozott határozat legyen.

A válási mediáció ezen kívül lehetőséget nyújt a gyermek(ek) láthatásának kérdésében történő megegyezésre is. Legyen szó akár annak gyakoriságáról, a láthatás helyszínéről, a tartásdíj összegéről, és bármely más gyakorlati kérdésről (mint akár zsebpénz, ruházkodás stb.).