Legyen szó akár párkapcsolati, családi, válási, vagy szomszédsági vitáról, a mediáció segít a megegyezés létrejöttében olyan felek között, akik belemerevedtek a viszályba és nem tudják már külső segítség nélkül kialakítani az együttműködés mindannyiuk számára egyformán elfogadható feltételeit.

„Nem az számít, hogy milyen helyzetbe kerülünk, hanem az, hogy mit teszünk benne.” (Aldous Huxley)

Ön szülő és növekvő gyermeke nem segít otthon, az iskolában nem teljesít, vagy szinte már szóba sem áll Önnel?

Diák vagy és a szüleid nem hagynak neked békét a tanulással és a házimunkával? Másról se tudnak beszélni? Esetleg a barátaid miatt piszkálnak? Vagy a zene miatt, amit hallgatsz?

Párkapcsolatban él, de a szerelemből már csak a viták örökké forgó malomkereke maradt? Mintha a párja meg sem hallaná, hogy Ön miről beszél?

Válni készül, de nem akar évekig pereskedni, közszemlére tenni a családi ügyeket, és nem akarja, hogy egy bíró döntsön élete munkájáról?

A szomszédja megkeseríti mindennapjait? Retteg, hogy mit talál ki legközelebb, hogy Önt bosszantsa?

A VÁLÁSI, CSALÁDI, PÁRKAPCSOLATI MEDIÁCIÓ:

 • Segít! Hogy gyorsan, hatékony megszülessen a megoldás az akár évek óta kínzó gondokra. Hogy a jelenlegi vesztes helyzetből minden fél nyertesként kerüljön ki.

 • Elismert! Az USA több államában a mediációt kötelező eljárásként írják elő a bíróságokon. Amíg a vitás felek nem próbálják meg nézeteltérésüket mediáció útján rendezni, addig nem is fordulhatnak jogorvoslathoz.

 • Hatékony! A mediációk 80%-a sikerrel végződik világszerte, létrejön a felek közötti megállapodás. (Forrás: A mediáció és a bírósági eljárások kapcsolata Magyarországon, 2010)

 • Gyors! Nincs szó hosszas terápiáról, a legtöbb esetben már egy-két alkalom után létrejön a felek közötti közös megegyezés.

Mennyi ideje gyötrődik a kölcsönös meg nem értés szélmalomharcában?

Belegondolt, hogy mibe kerül mind anyagilag, mind érzelmileg, ha ügyvédet fizet és a gyors megegyezés helyett háborúzásba öli a pénzét, az idejét és az idegeit? Az általam nyújtott szolgáltatás ennél jóval olcsóbb, hatékonyabb és békésebb megoldás. Akár a válási mediáció, akár a családi, vagy párkapcsolati mediáció igénybevételén gondolkodik, biztos lehet benne, hogy pénzt és energiát spórol meg, amennyiben a konfliktuskezelés módszerei közül ezt választja.

További írások

 • Amit a mediációról tudni kell

  A mediáció legfontosabb jellemzője, hogy két vagy több fél vitájában, a felek önkéntes beleegyezésével, egy semleges harmadik fél (mediátor, közvetítő) jár közben, aki segít kitörni a viszályból, hogy létrejöjjön megegyezés, ami lehetővé teszi a jövőbeni együttműködést a felek között.

 • Példa mediációs szerződésre

  Példa családi mediáció során létrejött megállapodásra: egy egyszerű példa arra, hogy milyen megegyezés születhet egy mediáció alkalmával, ha például szülő-gyermek konfliktusról van szó, ahol az édesanya egyedül neveli gyermekét.

 • Párkapcsolati mediáció

  Segít, amikor a párkapcsolatban élők között konkrét, gyakorlati vitás pontok vannak, amiben nem tudnak közös nevezőre jutni. Segít megegyezni az együttélés jövőbeni szabályaiban és ezzel óhatatlanul csökkenti a konfliktusok további forrását.

 • Családi mediáció

  Amikor egy egész család érintett egy konfliktushelyzetben, olyankor az adott problémára hatást gyakoroló minden érintett félnek részt kell vennie a mediációs ülésen, hogy elő tudjuk segíteni a megegyezés létrejöttét. Ide értve a gyermekeket és akár a nagyszülőket, vagy az anyóst és az apóst is. Tipikus eset a szülő-gyermek mediáció, amikor például a tanulás, a házimunka, és egyben a gyermek igényeinek a tisztázására is sor kerül.

 • Válási mediáció

  Válási helyzetben segít bírósági hercehurca nélkül, közös megegyezéssel, békésen lebonyolítani a szétválást és mindkét fél érdekeit szem előtt tartva megegyezni tulajdonuk felosztásában és a gyermekkel kapcsolatos vitás kérdésekben.

 • Mediáció szomszédsági vitákban

  Szomszédok közötti megállapodás elősegítésére, ha folyamatos konfliktusba keveredtek egymással és nem sikerül megegyezniük a békés egymás mellett élés szabályaiban.