Amikor egy egész család érintett egy konfliktushelyzetben, olyankor az adott problémára hatást gyakoroló minden érintett félnek részt kell vennie a mediációs ülésen, hogy elő tudjuk segíteni a megegyezés létrejöttét. Ide értve a gyermekeket és akár a nagyszülőket, vagy az anyóst és az apóst is. Tipikus eset a szülő-gyermek mediáció, amikor például a tanulás, a házimunka, és egyben a gyermek igényeinek a tisztázására is sor kerül.

Kupi, veszekedés, meg nem értés?

Mindenki mást akar? Egy valaki viseli a háztartási munkák minden terhét? Egy valaki dönt minden komolyabb kérdésben? Egy valaki kezeli a kasszát?

És ebből a többieknek, vagy pont neki magának elege van? A szülők azt gondolják, hogy a gyermek, vagy gyermekek nem hallgatnak senkire, nem vállalnak semmit a családi feladatokból? Míg a gyerekek pont úgy érzik, hogy a szülők örökké csak a szemrehányásaikkal, a követeléseikkel jönnek? A nagyszülők nehezményezik, hogy nem kapnak elég részt a gyermekük és az unokáik életében?

Ha a család úgy érzi, hogy a jelenlegi állapot nem megfelelő, egyenlőtlen, vitákat generál, és ezzel terhessé, kellemetlenné teszi az otthoni légkört, vagy még rosszabb esetben, a család valamelyik tagja már menekülne otthonról emiatt, akkor feltétlenül érdemes mediátorhoz fordulni.  Egy családi mediáció segítségével világossá tesszük, hogy kinek mik az igényei. Hogy ki, mitől érezné magát a családi közösség elfogadott és megbecsült tagjának. Egyszerűen fogalmazva: mitől érezné azt, hogy jó neki hazamenni. Ezeket az igényeket közös nevezőre lehet és kell hozni. A család minden tagja csak nyerhet, hiszen a családi mediáció csak akkor zárul le, ha minden fél minden fontos igényében megegyezés született.