6, vagy 10, egyéni órából álló tanfolyam a sikeres házasság, vagy együttélés előkészítésére, amelynek során tisztázzuk a házassággal kapcsolatos romantikus hiedelmeket, konfliktuskezelő módszereket sajátítunk el, és közös nevezőre hozzuk a házasságban felmerülő legfontosabb vitás kérdéseket.

Felkészültetek a házasságra?

Már megvan a hófehér ruha, az öltöny, a körömcipő, a vendéglista, a kozmetikus, a fodrász. Hosszas viták után sikerült megegyezni a huszadik felmerült lakodalmi helyszínben, a pompázatos és bonyolult ételek végtelen sorában, a toronyházakat is meghazudtoló tortában. Szerencsésen feltankoltatok több hordónyi bort és pálinkát és már most aggódtok, hogy mi történik, ha nem lesz elég. Megszületett a döntés, hogy hol fog ülni a kiállhatatlan nagybácsi, hogy ne vesszen össze a fél vendégsereggel. Már félájultak vagytok a fáradtságtól és még az elintéznivalók felénél se tartotok. Belegondolni se mertek, hogy mi lesz a végösszeg.

Biztos vagyok benne, hogy csodálatos esküvő lesz, és megéri a fáradtságot. De nem felejtettetek el valamit? Ez a döntés meghatározza egész további életetek minden egyes napját, és nem mindegyik lesz könnyű. Lehet, hogy majd ez lesz az a boldog házasság, ami a menedéket, a megértést, a szilárd hátteret, a vágyaitok megvalósításában nyújtott segítséget és támaszt nyújtja nektek, és olyan lesz, ami büszkeséggel, boldogsággal és önbizalommal tölt el benneteket, ha rá gondoltok. De lehet belőle a veszekedések, a meg nem értés, az egymás bántásának és elbizonytalanításának kiapadhatatlan forrása, ami napi szinten elveszi a pozitív energiáitokat, akadályoz benneteket az önmegvalósításban és korlátoz a vágyaitok kiteljesítésében.

Tökéletes pár = tökéletes házasság?

Sokan gondolják, hogy a jó házasság reményében csak egy dolgot kell tenniük: megtalálniuk a tökéletes párt. Mielőtt férjhez mentem, nagyjából én is így gondoltam. Pedig így leírva ez elég meseszerűen hangzik. És mégis, a legtöbben hiszünk benne. Ha pedig csalódunk, csak annyi telik tőlünk, hogy azt gondoljuk, talán valaki mást kellett volna választanunk.

“Jézusom! Miért nem mondta soha senki, hogy ilyen a házasság?”

Sokan kérdezik ezt a fehér ruha megkopott emlékei után néhány évvel. Pedig a házasság, az együttélés, az elköteleződés jó dolog. Ha jól csinálják.

Ha az ember hajlandó lemondani a “herceg (vagy a hercegnő) a fehér lovon” elméletről, akkor maga is tehet azért, hogy önmagát és a másikat is boldogabbá, elégedettebbé tegye. Hogy ügyesebben kezelje a konfliktusait, megakadályozza azok elfajulását. Hogy elérje, hogy a másik folyamatosan vonzónak találja, és igyekezzen az ő kedvében járni. Hogy a támasza legyen egy jó és boldog házasságban, vagy együttélésben.

És ezek nem olyan ördöngös módszerek. Meg lehet őket tanulni, természetes készséggé lehet őket fejleszteni.

Hogyan lehet felkészülni a boldog házaséletre?

Amit én ajánlok, az egy modern, gyakorlati tapasztalatokkal alátámasztott felkészítés házasságra és együttélésre, amely nem idealizált, hanem valós alapokon nyugszik. Ennek során többek között az alábbi fő témákat nézzük át együtt:

  • A párkapcsolat sikeres működésével kapcsolatos romantikus hiedelmek tisztázása, eloszlatása, visszahozása a valóságba.
  • A vonzalmi szint folyamatos fenntartása.
  • A felek egymás iránti igényeinek feltérképezése, a családi munkamegosztás kialakítása, a legfontosabb kérdések közös nevezőre hozása (gyerek, pénz, vallás, házimunka, szabadidő stb.).
  • Konfliktuskezelő, problémamegoldó módszerek és helyes viselkedésformák elsajátítása.
  • A fásultság megelőzése – hogy sose hűljön ki az a leves.
  • Elvárások leszállítása a valóság talajára.

Mennyi-mennyi áldozatot meghozunk a jó házasság, a boldog együttélés reményében. Egy vagyont költünk esküvőre (aminek a megszervezése 2010-ben például 1,5 millió forintnál kezdődött), építkezünk, hitelekbe verjük és elkötelezzük magunkat, mégpedig hosszú távra. Ha ennyi pénzt, fáradtságot, kockázatot és reményt fektetünk be, akkor készítsük fel rá a legfontosabbat is, magunkat és a párunkat, mert nem az esküvőn és nem a házon múlik, hogy jól sikerül-e a házasságunk, hanem azon, hogy mit kezdünk vele, mi hogyan viselkedünk benne. Hát készüljünk fel rá alaposan!

Házassági felkészítő tanfolyamok

Választhattok az alábbi magánfoglalkozásokból összeálló tanfolyamok között, amelyeknek célja, hogy a felkészítő házassági tanácsadás örömteli dolog legyen, az esküvőre, az összeköltözésre való készülődés része. Olyan komoly, de mégis kellemes tanfolyam, amely akár esküvői ajándéknak is adható.

  • 10 órából álló komplex, gyakorlatokkal bővített tanfolyam, ahol lehetőség van kipróbálni a tanultakat. A felkészítéshez tartozó tanácsokat helyzetgyakorlatok színesítik.
  • 6 órából álló alaptanfolyam, amely tartalmaz minden alapvető információt és tudást, amivel érdemes nekiindulni egy házasságnak, együttélésnek.

Felkészítés házasságra, együttélésre – Avagy hogyan éljük a szerelem mindennapjait?