Ebben a témában riportot adtam a Forrás Rádiónak 2014.03.21-én. A hangfelvételt ezen a linken hallgathatod meg:

Riport a Forrás Rádióban <-KLIKK IDE!

 

De ha jobban szeretsz olvasni, vagy érdekel kicsit bővebben a téma, akkor az alábbiakban olvashatod erről a cikkemet is:

 

A nők a pénzes pasikra buknak. Vagy mégsem?

Az a benyomásom, hogy sok olyan férfi, aki jóval kevesebb sikert ért el a nőknél, mint amit szeretett volna, gyakran hangoztatja, hogy a nőknek csak a pénz számít. Az olyan férfiak, akiknek sok pénze van, vagy sok nője, nyílván nem panaszkodnak emiatt:-) De igaz ez? Ha nincs sok pénzed, akkor elég fontos tudnod erre a kérdésre a választ. Van egy jó hírem és egy rossz. Kezdem a rosszal. Valóban sokat segít, ha van pénzed. A jó? Az, hogy ha nincs, akkor helyettesítheted mással. Mi mással? Nemsokára rátérünk.

De előbb értsük meg, miért is számít a pénz, amikor számít. És miért helyettesíthető mással. A pénz tulajdonképpen szimbólum és lehetőség. Annak a szimbóluma, hogy a tulajdonosa elért már valamit az életben. Hogy van oka önbizalomra, és van rá lehetősége, hogy megvalósítsa, amit akar. Lehet rá támaszkodni. Egy pénzes pasinak státusza van. Nem lehet csak úgy lekezelni, kinevetni, semmibe venni. Nem csak a nők éreznek így, a többi férfi is így tekint rá. És ez az élet számtalan területén megmutatkozik. Nem csak akkor, ha egy nő márkás cipőt szeretne vetetni magának.

Mondok egy példát. Mentek valahova a barátnőddel, kocsival. Te vezetsz. Kicsit túlléped a sebességet és megállít a rendőr. Közli, hogy ez bírság lesz. Na, mik a kilátások a reakciódra, ha van pénzed, és mi, ha nincs? Ha van pénzed, akkor egy laza mozdulattal zsebre rakhatod a csekket minden kiborulás nélkül, megőrizve a méltóságod. Furikázhattok tovább és még meg is ereszthetsz egy könnyed viccet a fontoskodó rendőr csálén álló bajszáról. De mi van, ha az a harmincezer forint taccsra vág abban a hónapban? Elég magabiztos és higgadt ember kell, hogy legyél, hogy akkor is ugyanezt a forgatókönyvet kövesd. Inkább tudok elképzelni egy dühöngéssel, panaszkodással, csalódottsággal tarkított jelenetet. Ne érts félre. Nem azt mondom, hogy nem jogos ilyenkor csalódottnak lenni, még ha te magad voltál is az, aki kockáztatott. De mégis, szerinted melyik férfi mellett érzi egy nő jobban biztonságban magát? Melyikre tud jobban felnézni? Amelyiket bármilyen szellő meglegyint és kiborul, vagy azt, amelyik szilárdan áll (akár a pénzéből fakadó biztonságnak köszönhetően)?

Persze lehet, hogy a barátnőd megértő lesz akkor is, ha megvisel a váratlan anyagi kiadás. Akár még megoldási javaslattal is előáll, esetleg a(z anyagi) segítségét is felajánlja. De egy biztos. Akármilyen együtt érző is a párod, ebben a helyzetben már nem vesz körül a nagybetűs FÉRFI aurája. És ebből következően ő sem a nagybetűs NŐNEK érzi magát melletted ebben a pillanatban. Ő már átváltott gondoskodó anyuciba. Rosszabb esetben elfogja melletted a létbizonytalanság érzése,  és –bár soha be nem vallaná- ebben a pillanatban nem olyan büszke rá, hogy veled furikázhat. Szeret, persze. De nincs róla meggyőződve, hogy olyan felfelé ívelő, minden akadályt átszelő, csodálatos pálya lesz veled az élet, mint amit az elején képzelt és szeretett volna. És ha ez elég sokszor előfordul, nem érted, miért nem kellettél neki, vagy hogyan vált abból a csodálatos nőből az a túlanyáskodó néni, ne adj Isten, kötözködő hárpia. Elmondom hogyan. Úgy, hogy túl sok helyzetben csúszott ki a kezedből az irányítás.

Minél több helyzetben tud egy férfi kezdeményező, magabiztos, higgadt maradni, minél több dolgot tud akár magának, akár a családjának, az ismerőseinek elintézni, annál nagyobb a tekintélye a nők előtt is. És azt beláthatod, hogy sok pénzzel, sokkal könnyebb ezt elérni. „Kell valami? Megvesszük. Gond van? Elintézzük. Elromlott? Megjavíttatjuk.” Még csak egy vacak polcot sem kell tudnia felszerelni a helyére ahhoz, hogy ő legyen a férfi a családban.

Mert a nők a biztonságot keresik. A pasit, akire támaszkodhatnak, akire felnézhetnek. Ezt a státuszt elérni persze számtalan mód van. És könnyű leesni a piedesztálról is. Egy pénzes pasiról is kiderülhet, hogy minden más területen tutyi-mutyi. De azért egy biztos: a tekintélyért folyó versenyben a rajtvonalnál nem ő indul leghátulról.

Ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy ne várhatnál együttérzést és kitartást a párodtól a nehéz helyzetekben. De igen. Nagyon is! Csak nem mindegy, hogy hány más helyzetben sikerül neked helyt állnod.

Viszont most figyelj! Mert a pénznél számtalan sokkal érdekesebb és izgalmasabb dolog van, amire egy férfi a férfiasságát alapozhatja. Mi mással lehet helyettesíteni a sok pénzt? Minden egyéb dologgal, ami szintén tekintélyt, megbecsülést szerez, ami érdekessé tesz. Vonzó hobbival, vonzó életvitellel, magabiztossággal, jó öltözködéssel, sportos testtel, és/vagy legfőképpen: kiemelkedő teljesítménnyel bármi olyasmiben, ami nem magányos bélyeggyűjtés. Ha egy férfinak van egy önálló világa, egy hobbija, vagy szakmája, amiről lelkesedéssel tud beszélni, az már önmagában vonzó. De ha ezt olyan szinten műveli, hogy akár csak a helyi közösségben vannak követői, hallgatói, akkor az már legalább abban a szűk körben megbecsülést, „státuszt” teremt számára. Szinte bármi lehet ilyen: Te vezeted a falu kutyaiskoláját? Pengetsz a helyi bandában, ami néha azért megtölt egy kisebb csehót? Te vagy az edző a helyi konditeremben? (Lehetőleg a csajok edzésén is?) Amatőr fotós vagy, és vezetsz egy blogot, ahova felrakod az összes helybeli fényképét, és ezért mindenki ismer? Felújítottál valami régi verdát és azzal feltűnősködsz a fesztiválokon? Rendszeresen helyi rendezvényeket szervezel? Az most mindegy, hogy a falubált, vagy az irodalmi kört. Csak legyenek is emberek azon a rendezvényen!

Ha nem ilyesmiben vagy jó, akkor esetleg jó tested van? Hangsúlyozd ki. Nincs? Hát csinálj magadnak. A sport még mindig a legolcsóbb és legegészségesebb megoldások közé tartozik. Ha szorgalmas vagy, fél év alatt kisebb csodát lehet elérni. Most komolyan! Akármennyire szeretik a nők a (pénz nyújtotta) biztonságot, azért egy kockahas sokkal pezsdítőbben hat az erotikus fantáziájukra. Ha ennél gyorsabb megoldást akarsz a külsődre, akkor kérd meg egy barátnődet, hogy segítsen, és menjetek el együtt ruhát venni neked. Csak légy nyitott! Ne ragaszkodj az eddig jól bevált szürke pulcsikhoz!

Ezen kívül fontos az is, hogy azokban a helyzetekben, amikor meg kell oldani, el kell intézni valamit, igyekezz felvállalni az irányító fél, a problémamegoldó szerepét. Főleg, ha olyan dologról van szó, amit valóban jobban el tudsz intézni. Ezt lehetőleg kevésszer hagyd egy nőre, ha veled van. Én borzasztóan szeretem például a klasszikus udvariassági aktusokat. Elhangzik a „Majd én viszem azt a szatyrot!”, és máris úgy érzem, hogy egy erős férfi segít nekem, a „gyenge” nőnek. Elbírnám én azt a szatyrot, persze. Hányszor elbírom, amikor egyedül vagyok. De ha egy férfi kiveszi a kezemből, akkor mindjárt nőnek érzem magam, nem pedig házvezetőnőnek.

A sok lehetőség közül kiválaszthatod, hogy mit tehetsz azért, hogy a nők férfiasabbnak tartsanak, és jobban felfigyeljenek rád. Nem kell minden egyes területen óriási változásokat elérned. Inkább válogass az általam ajánlott lehetőségek közül, és állíts össze egy olyan egyveleget magadnak, amit úgy érzel, meg tudsz valósítani. Fontosabb, hogy egy-két kiszemelt területen érj el kiemelkedő eredményt, mint hogy mindegyiken nekiállj apró változtatásoknak.