Az egész párkapcsolati tanácsadás egy nagy átverés, manipuláció.

Úgysem segít, csak jó sok pénzzel le akarják húzni a szerencsétlen helyzetben levő embereket.

Na, igen. A Gyakori Kérdéseken például sokszor lehet ilyen válaszokat olvasni, ha valaki felteszi a kérdést, hogy érdemes-e tanácsadóhoz fordulnia, mert nehézségei vannak a párkapcsolatával, vagy az ismerkedéssel.

Elsőként nézzük, hogy manipuláció-e a párkapcsolati tanácsadás:

Attól a pillanattól kezdve, hogy megszületünk, az életünk jelentős részét szocializációval töltjük. Vagyis folyamatosan tanulunk, hogy minél jobban tudjunk boldogulni a társadalomban. A gyermekeinknek állandóan magyarázzuk, hogy mit szabad, mit nem szabad, és itt korántsem kizárólag a konnektorba nyúlásról van szó. Hanem például, hogy nem üvöltünk a bolt közepén egy csokiért. Ismerős?:-) Az emberek közötti viselkedés szabályait tanítjuk, tanuljuk! Szóval és példamutatással.

Amikor bevezették a kötelező oktatást, akkor is voltak, akik tiltakoztak ellene, hogy csak elveszi a dolgos kezeket a munkától. Ma ez azért elég megdöbbentően hangzik. Mindenki világosan látja, hogy bizonyos mennyiségű iskola nélkül nem sok esélyünk van boldogulni.

A párkapcsolati tanácsadás pontosan ilyen.

Elmentek egy „tanárhoz”. Felméri, hogy miben vagytok jók, hol kéne fejlődnötök, mik a kritikus pontjaitok, és megad minden segítséget a változtatáshoz. Támogat, segít és ellenőrzi, hogy jól sikerül-e megvalósítanotok a gyakorlatban a „tanultakat”. Megérteti veletek, hogy a párotok, mivel a másik nemhez tartozik, miért reagál másképp, mint ahogy elvárnátok. Megmutatja, hogy mik a reális és mik az irreális elvárásaitok. Semleges félként közvetít közöttetek. Hogy amit ezer éve próbáltok egymásnak elmagyarázni, de nem sikerül az örökös támadás-védekezés miatt, az most egy harmadik féltől „átmenjen”. Elmagyarázza, hogy miből fakad a párod elzárkózása, vagy agressziója. Kialakítja a ti személyes szituációtokhoz való „terápiát”. Nem húzza rá mindenkire ugyanazt a sémát. És ha valamilyen tanács, megoldás az egyik formában nem elfogadható a számodra, akkor módosítja úgy, hogy az a te gondolkodásodhoz, személyiségedhez passzoljon.

Hogy van az, hogy mindenki evidensnek veszi, hogy meg kell tanulnia szépen késsel-villával enni, mert különben kinézik őt az emberek közül, de hogy a párkapcsolat működésének szabályait tanulja, az sokaknak elképzelhetetlen. A világ számtalan országában esznek kézzel. A késsel-villával evés is csak egy szabály! Mégsem hívja senki manipulációnak. Ha érzel egy kis viszolygást, amikor megjelenik a szemed előtt, hogy valaki kézzel lapátolja, mondjuk a rizses húst a szájába, akkor közel jársz ahhoz, hogy átérezd, mit történik a párodban, amikor valamilyen alapvető párkapcsolati „szabályt” sértesz meg öntudatlanul.

Evidens, hogy randi előtt fogat mosunk. Mindenki tudja, hogy a csinosan öltözködő lányok jobban tetszenek a férfiaknak. Hogy ha rámosolygunk valakire, akkor nagyobb eséllyel mosolyog ő is ránk. Ezeket a dolgokat is mind tanultuk, tapasztaltuk.  Akkor a kettőtök között levő érzelmek okainak megismerése, a párkapcsolatotokról való gondolkodásmódotok fejlesztése miért lenne átverés?

Ok, neked ez akkor is manipuláció, te „természetes” akarsz maradni. Azt akarod, hogy a párkapcsolatod magától alakuljon jól. Nincs ezzel semmi gond! A te döntésed. Ez az oldal nem neked szól.

Ez az oldal azoknak szól, akik hisznek a fejlődésben. Szeretnének előrébb jutni annál, mint ahova a szüleiktől kapott minta alapján, vagy a saját erejükből jutnának. És hajlandóak ezért dolgozni. Vállalni a változtatással, tanulással járó nehézségeket.

A következő bejegyzésben megnézzük, hogy pénzlehúzás-e a párkapcsolati tanácsadás.

Párosan szép napot!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *