A függetlenség számomra olyan érték,  ami lehetővé teszi, hogy  minden megoldás, irányzat felé nyitott maradjak. Azt, hogy a hozzám fordulóknál tapasztalható problémák jellege határozza meg, hogy szakmailag milyen új területekre merészkedek, és ne kizárólag egy korábban elsajátított szakma előre meghatározott eszközrendszere, szabályai irányítsanak. Mert jó dolog a lélektan, a semleges közvetítés, vagyis a mediáció. Jó dolog felismerni a szeretetnyelveket, vagy, hogy jelképesen miért is tartoznak a férfiak a Marsra, a nők a Vénuszra. Fontos ismerni az erőszakmentes kommunikáció alapelveit. De ha ezek közül csak egyet-egyet alkalmaznék, akkor elég kevés dologban tudnék segíteni a bajban levő pároknak. Ezért lehetetlen számomra egyetlen irányzat mellett elköteleződni: kizárólag coach-nak lenni, vagy egyedül mediátornak például. Mert úgy érzem, nem ez a hozzám forduló párok érdeke. Egyenként ezek nem nyújthatnak teljes megoldást a párkapcsolatok megannyi különböző problémájára. Én úgy hiszem, hogy a párkapcsolatokban segítő szakembernek muszáj megismernie minden lehetséges eszközt és módszert, hogy megtalálja a hozzá fordulóknak leginkább megfelelő segítséget. Ami az ő helyzetükben valóban hat.

nemmindencsalad

Amikor az ember frissen kezd egy szakmába, akkor nagyon szeretné, ha valaki egy teljes rendszert a kezébe adna, és azt mondaná: „Itt az összes tudás, amire szükséged, adok neked egy plecsnit, hogy te ezt tudod, és ezzel mindenki tudja, hogy jó szakember vagy.” De sajnos a valóságban minden párnak egy külön, saját, csak rájuk jellemző összetétele van a problémákból. És azok a legváltozatosabbak. És a tapasztalat elkezdi megmutatni ennek a szakembernek, hogy egyetlen irányzat kevés minden gondra. Hogy jó megoldás jöhet bárhonnan és azt állandóan keresni, kutatni, próbálni kell! Persze mindennel senki sem foglalkozhat: én például nem csinálok pszichoterápiát, az nem az én asztalom, és az ezotériához sem vonzódom különösebben. De ettől még nem mondom azt, hogy valaki ne menjen pszichológushoz, vagy ne higgyen ezoterikus dolgokban. Mert ha ő abban találja meg az erőt a változáshoz, az erőlepéséhez, akkor nekem az rendben van.

Én is igyekszem a magam részéről újabb és újabb területekre nyitni a párkapcsolati tanácsadásban. Újabb és újabb módszereket kipróbálni. Független párkapcsolati tanácsadónak lenni nem azt jelenti, hogy ne ismerném el más szakemberek munkájának eredményeit. Hanem pont fordítva: azt jelenti, hogy elismerem, és mindabból a legjobbat szeretném használni a hozzám forduló párok segítségére. Anélkül, hogy azt szolgaian, vagy kizárólagosan alkalmaznám. És szabadon hozzátéve a saját szakmai tapasztalatomat, tudásomat, kreativitásomat.

Párosan szép napot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *