Mi is az a coaching?

Ami angol szóval coaching ( „edzés”), nem teljes pontossággal magyarul személyes, segítő és fejlesztő tevékenység. A személyes képességeket, meglévő erősségeket azonosítja és fejleszti, segítve ezzel a továbblendülést, az elakadások, problémák megoldását. Az ezeket ellátó személyt angolul coachnak nevezik.

Célja az egészséges, de bizonyos nehézségekkel küzdő vagy akár csak önmagukat egyes területeken fejleszteni kívánó embereknek való segítségnyújtás.

A coach a coaching során nem ad közvetlenül tanácsot. Kérdéseivel, alkalmazott technikáival segíti hozzá az ügyfelét (a coachee-t) a válaszok megtalálásához a saját erőforrásaira, ötleteire, motivációira alapozva.

Mi a szerepe a coachingnak a párkacsolati változásokban?

Ráébreszti a párokat arra, hogy megoldásokat ne az úgynevezett problématérben (a problémák között, a problémák kapcsán), hanem a megoldástérben (lehetőségek terében) keressék. 

A coachingnak ez a fajtája a párkapcsolati értékek, jövőkép tisztázásáról és célok kitűzéséről szól, annak érdekében, hogy az adott pár kielégítő, sikeres és teljes párkapcsolati életet éljen. Az párkapcsolati coaching során segítek a pár tagjainak tisztázni, mit akarnak a párkapcsolatuktól, támogatom és bátorítom őket a változási folyamat során.

Viszont a legkitűnőbb döntési módszer sem segít akkor, ha nincsenek jó választási lehetőségek. A megoldásközpontú gondolkodás bizonyosan zsákutcához vezet, ha például a pár számára nem érhetők el azok a megoldások, amelyek valóban megszüntetnék a problémákat. Gyakran adódik olyan helyzet is, amikor egy korábban jól bevált módszer nem működik, akkor új tervre vagy eszközre van szükség. Éppen ezért a párkapcsolati coachingot nem kizárólógos, hanem kiegészítő módszerként alkalmazom. Hiszen a párjaimnak ugyanúgy szükségük van új konfliktuskezelő módszerek elsajátítására, ismeretekre a másik nemről, semleges közvetítőre, stb. ahhoz, hogy radikális változást tudjanak elérni a zsákutcába jutott  kapcsolatukban.

Hol tanultam a coachingot?

A legnagyobb nemzetközi coach szervezet, az ICF (International Coach Federation) által bejegyzett képzésen kvalifikáltam coachként.